GDPR, Privacy & Algemene Voorwaarden

Uw privacy is belangrijk voor ons en daarom gebruiken we enkel essentiële cookies. U kan meer lezen op onze Privacy Policy.

De Stokerij

Langzaam wordt de koperen ketelwand warm

De stokerij vroeger

In de oude stokerij van Wilderen leeft de traditie eindelijk verder! Laat je fascineren door vervlogen geschiedenis. Wij hebben de deur die in 1939 werd gesloten in 2011 terug opengedraaid…

De stokerij anno 1890 viel binnen accijnsgebied onder de zogenaamde landbouwstokerijen. Er werd alcohol van 95° gestookt. Deze werd aan jeneverstokerijen over heel België verkocht . In 1913 breidde de alcoholstokerij uit met een gigantische rectificeerkolom zodat ook ter plaatse een fijn stooksel kon worden gedistilleerd.

Vooral de enorme stoomketel valt op. Deze stoommachine van 40 pk is het enige voorbeeld in Limburg van een machine met liggende zuigers. De opgewekte stoom werd gebruikt voor o.a. het opwarmen van het brouwsel. Met de stoommachine werd ook elektriciteit gemaakt. Het was zelfs de bedoeling om ook stroom te leveren aan het dorp. Ook werd de gehele boerderij van stroom voorzien maar aangezien er  's avonds, wanneer men precies verlichting nodig had, niet gestookt werd, moest de geproduceerde elektriciteit opgeslagen worden in accu's. Ook de schoorsteen is een 'landmark' in Wilderen.

De technische installatie is quasi volledig bewaard en vormt daarmee een uniek stuk industrieel erfgoed op Europees niveau. Grondstof voor de stokerij was gemout graan, in dit geval vooral gerst. De winning zelf bestond uit een alcoholstokerij, brouwerij en mouterij.

De Stokerij nu

De apparatuur voor het distilleren of ‘stoken’ is van Duitse makelij. De stookketel en fractioneerkolom is uitgevoerd in koper, de koeler is uit roestvrij staal.

De basis of het beslag wordt geproduceerd in de brouwerij. Afhankelijk van gewenste product (graanjenever, eau-de-bière of whisky) wordt er een apart graanmengsel geprepareerd in de brouwerij. In deze brouwerij gebeurt ook de gisting, die nodig is voor het bekomen van de alcohol.

De capaciteit per stookbeurt is 500 Liter en gezien het hoge rendement van de installatie is het mogelijk om al onze gedistilleerde producten in 1 stookbeurt te bekomen.

Nieuw
Openingsuren Brouwerijcafé 
 

APRIL t.e.m. SEPTEMBER OKTOBER t.e.m. MAART
Maandag 12u - 19u Maandag GESLOTEN
Dinsdag 12u - 19u Dinsdag GESLOTEN
Woensdag 12u - 19u Woensdag GESLOTEN
Donderdag 12u - 19u Donderdag GESLOTEN
Vrijdag 12u - 01u Vrijdag 19u - 01u
Zaterdag 12u - 01u Zaterdag 13u - 01u
Zondag 12u - 21u Zondag 13u - 21u

Laatste tap een uur voor sluiting - Reserveren is niet mogelijk!
 

  Het Wilderen Team

De Stokerij

Beleef Brouwerij Wilderen

Kom gezellig genieten van onze bieren en spirits of boek een rondleiding voor de volledige brouwerijervaring
Online bestellen Rondleiding boeken